ამ მეთოდით ჩვეულებრივი იმერული ყველისგან დელიკატესის მიღება შეგვიძლია - ანა მიქაძე-ჩიკვაიძის რჩევები

ქართული ყველის მწარმოებელთა ასოციაციის თავმჯდომარემ ანა მიქაძე-ჩიკვაიძემ ფერშეცვლილი ყველის შენახვის წესებზე ისაუბრა:

„როდესაც ყველს უკვე შეუყვითლდა კანი, მე ამას არ ჩავთვლიდი ყველის გაფუჭებად. პირიქით, ამ კანს კიდევ უფრო გავაძლიერებდი, გავამხნევებდი ამ პროცესს. ჰაერზე დავდებდი ყველს და დავიწყებდი მის მოქერქებას. შეიძლება თაფლიც გადამესვა, ცივ ამინდში გარეთ გამეტანა, მერე ისევ შემომეტანა სითბოში. ​ყველი საზიანო იქნება, თუ ზედმეტი ობი წამოვა მასზე, ობი, რომლის რაგვარობაც არ ვიცით.“

ანა მიქაძე-ჩიკვაიძემ იმერული ყველისგან დელიკატესის მიღების ხრიკიც გაგვაცნო:

„ყველს, რომელიც არის მოწყენილი და კანზე მეწეპება, გადავბანდი, ცოტა ძმარსაც დავამატებდი, რომ საშუალება არ მიმეცა ბაქტერიების გამრავლებისთვის. თუ მინდა, რომ ყველი მოვაქერქო და ჩვეულებრივი იმერული ყველისგან ტრადიციულად მოქერქილი ყველი მივიღო, ყველს დავტოვებდი ჰაერზე, ოღონდ მიკროკლიმატს გავუკეთებდი. იმისთვის, რომ ქერქიანი ყველი მივიღო კონტეინერში ვასხამ ჩვეულებრივ წყალს, დაბლა ჩავდებ ჩვეულებრივ ხის საჭრელ დაფას, რომელსაც პერიოდულად ცეცხლზე გამოვწვავ, ყველს პერიოდულად ვწმენდ ზეთით და ძმრით. ჩ​ვეულებრივი იმერული ყველისგან შეგვიძლია მივიღოთ დელიკატესი. ჩემი ღრმა რწმენით, ყველი არ ფუჭდება, უბრალოდ ის ერთი მდგომარეობიდან მეორეში გადადის.“

„თუ ყველი ვიყიდეთ და მლაშე აღმოჩნდა, ჯამში ჩავასხათ ერთი ლიტრა წყალი, ჩავდოთ ყველი, ზედაპირი დავფაროთ, დავამატოთ ძმარი და ცოტა შაქარი. მეორე დღეს მარილი დასამატებელი გექნებათ,“- აღნიშნულ საკითხზე ანა მიქაძე-ჩიკვაიძემ ტელეკომპანია „რუსთავი 2“-ის გადაცემაში „დილა მშვიდობისა საქართველო“ ისაუბრა.

წყარო: ​„დილა მშვიდობისა საქართველო“



არ დაგავიწყდეთ !!!

Momsedu.ge-მ თქვენთვის, ქალებისთვის შექმნა ახალი სივრცე, სადაც ყველაზე მცოდნე დედები იყრიან თავს. ჯგუფის დასახელებაც სწორედ ასეა - „მცოდნე დედების ჯგუფი“, რომლის საშუალებით დედები ერთმანეთს საკუთარ გამოცდილებას გაუზიარებენ. (ჯგუფში გასაწევრიანებლად ნახეთ ბმული - „მცოდნე დედების ჯგუფი“)

„ერბო არის ერთადერთი ცხიმი, რომელიც უფრო უკეთესი ხდება გაცხელების დროს და მეტ სასარგებლო...
​ქართული რძის პროდუქტების მკვლევარმა ანა მიქაძემ ერბოს სასარგებლო თვისებების შესახებ ისაუბრა:„ერთადერთი კუთხეა სამეგრელო, სადაც კარაქს და ერბოს დიდ პატივს არ სცემენ. ამ პროდუქტებს საერთოდ არ იყენებდნე...

შეიძლება დაინტერესდეთ

„ჰიტლერს დედა რომ დაუძახებდა: „ადოლფ!“ „ახლავე, დედიკო,“ მას ასეთი პასუხი ჰქონდა,“ - ფსიქოლოგი ნანა ჩაჩუა მშობლების მიერ შვილებთან ურთიერთობისას დაშვებული შეცდომების შედეგებზე

„ჰიტლერს დედა რომ დაუძახებდა: „ადოლფ!“ „ახლავე, დედიკო,“ მას ასეთი პასუხი ჰქონდა,“ - ფსიქოლოგი ნანა ჩაჩუა მშობლების მიერ შვილებთან ურთიერთობისას დაშვებული შეცდომების შედეგებზე

ფსიქოლოგმა ნანა ჩაჩუამ ბავშვის გარდამავალი ასაკის სირთულეებზე ისაუბრა და აღნიშნა, რომ პრობლემები ბევრად ადრე ჩნდება, თუმცა გვიან ვლინდება:

„გარდამავალი ასაკის სირთულე მანამდეა. ​პირველი ჯიუტობის ხანა 2-დან 4-5 წლამდე გრძელდება. იქ არის ნაღმი ჩადებული, რომელიც შემდგომ აფეთქდება. მანამდე არის ფარული პერიოდი. ბავშვი არის მორჩილი მეტ-ნაკლებად. ჰიტლერს დედა რომ დაუძახებდა: „ადოლფ!“ „ახლავე, დედიკო,“ მას ასეთი პასუხი ჰქონდა, მაგრამ ორიდან ხუთ წლამდე იყო ნაღმი ჩადებული.  4-5 წლის ასაკიდან 11-12 წლამდე ბავშვი იტყვის: „ახლავე, დედიკო,“ მერე აჯანყდება.“

ნანა ჩაჩუამ მშობლებს ურჩია, სიზარმაცის გამოვლენის დროს ბავშვს გაგებით მოეკიდონ და მისი განცდა ამოიცნონ:

„არ მეცადინეობს ხომ ბავშვი? თვენ როგორ ფიქრობთ, რატომ არ უნდა ბავშვს მეცადინეობა? მას ეზარება. მაშინ ვუთხრათ: „გეზარება ხომ?“ თუ უთხარი: „გეზარება?“ ეს ბავშვისთვის მიუღებელია. „გეზარება ხომ?“ - ნიშნავს, რომ მე შენი გრძნობა ამოვიცანი და ამავდროულად შენთან ვარ.“

„საუბრის ტონსაც მნიშვნელობა აქვს. ფსიქოლოგი ასეა, ყველა სიტყვას იჭერ. რატომ აქვს ტონს მნიშვნელობა? არის ტექსტი და არის ქვეტექსტი. ​ინტონაცია და იქ მახვილი ქმნის კონტექსტს. ამის შემდეგ ბავშვს მე ვუგზავნი ჩემს განცდას. დავუშვათ ბავშვს ოთახი აქვს მოუწესრიგებელი. ვკითხავ: „დაგეზარა დალაგება, არა?“ შემდეგ ვიყენებთ პირველი პირის ნაცვალსახელს „მე.“ მე გელაპარაკები ჩემს შესახებ. შენ არ გეხები. „მე ძალიან ვწუხვარ, რომ ამის დალაგებაზე დრო უნდა დავკარგო, სხვა საქმე გამიფუჭდება. შენგან ჩემი პატივისცემა იქნება, სხვა დროს რომ ეს დაალაგო,“ - აღნიშნულ საკითხზე ნანა ჩაჩუამ ტელეკომპანია „POSTV”-ის გადაცემაში „დღის პოსტი“ ისაუბრა.

წყარო: ​„დღის პოსტი“

წაიკითხეთ სრულად