Baby Bag

სამზარეულოში ტრიალი და კერძების მომზადება პანდემიით გამოწვეულ სტრესთან გამკლავების ერთ-ერთი საუკეთესო საშუალებაა

სამზარეულოში ტრიალი და კერძების მომზადება პანდემიით გამოწვეულ სტრესთან გამკლავების ერთ-ერთი საუკეთესო საშუალებაა

ცხოვრების საგანგებო რეჟიმზე გადასვლის შემდეგ სოციალური ქსელები კულინარიული ექსპერიმენტებით გატაცებული ადამიანების ფოტოებით გაივსო. სახლში დარჩენილი სხვადასხვა ქვეყნის მოქალაქეები სამზარეულოში აქტიურად ფუსფუსებენ და საკუთარ ნახელავს ვირტუალურ მეგობრებს უზიარებენ. მაფინები, შოკოლადის ბლინები, ბანანის დესერტები და სხვა კულინარიული შედევრები ფოტოებზე იმდენად მიმზიდველად გამოიყურება, რომ მათი დანახვა თვითიზოლაციაში მყოფი ადამიანების უდიდეს ნაწილს სამზარეულოში ფუსფუსისკენ უბიძგებს.

კორონავირუსის პანდემიამ საზოგადოება სოციალური დისტანცირების აუცილებლობის წინაშე დააყენა. სახლში მარტო დარჩენილ ადამიანებს დროის საინტერესოდ გატარების მოთხოვნილება აქვთ. კარანტინში მყოფ მოქალაქეებს სამზარეულოში ფუსფუსი არამხოლოდ დანაყრების მიზნით, არამედ გართობისა და შემეცნებითი ინტერესის დასაკმაყოფილებლადაც სჭირდებათ. კვების ექსპერტები და ცნობილი მზარეულები საინტერესო ვიდეორგოლებს ამზადებენ, რომელშიც ისინი ადამიანებს საინტერესო რეცეპტებს აცნობენ და სამზარეულოში ფუსფუსს ასწავლიან. ცნობილი კულინარები დაინტერესებული პირების კითხვებსაც სიამოვნებით პასუხობენ და მათთვის იზოლაციით გამოწვეული სტრესის შემსუბუქებას ცდილობენ.

არ დაგავიწყდეთ !!!

Momsedu.ge-მ თქვენთვის, ქალებისთვის შექმნა ახალი სივრცე, სადაც ყველაზე მცოდნე დედები იყრიან თავს. ჯგუფის დასახელებაც სწორედ ასეა - „მცოდნე დედების ჯგუფი“, რომლის საშუალებით დედები ერთმანეთს საკუთარ გამოცდილებას გაუზიარებენ. (ჯგუფში გასაწევრიანებლად ნახეთ ბმული - „მცოდნე დედების ჯგუფი“)

ისეთი ცნობილი პერიოდული გამოცემები, როგორებიცაა: „ნიუ იორკ თაიმსი“ და ჟურნალი „Bon Appétit“ მკითხველს სპეციალურ კულინარულ სექციებს სთავაზობენ, რომელთა დახმარებითაც ისინი მარტივად მოსამზადებელი კერძების რეცეპტებს გაეცნობიან. თვითიზოლაციის პირობებში განსაკუთრებული ინგრედიენტების შესაძენად მაღაზიაში ხშირად სიარული რეკომენდებული არ არის, რის გამოც, ცნობილი მზარეულები გირჩევენ, რომ კერძების მოსამზადებლად საკუჭნაოში შემონახული პროდუქტების მარაგი გამოიყენოთ.

ცნობილი კულინარიული წიგნების ავტორმა სამინ ნოსრატმა თაყვანისმცემლებს ახალი პოდკასტი შესთავაზა, რომელშიც მაყურებლების კითხვებს თანაწამყვანთან ერთად პასუხობს. სამინის თქმით, მას სახლში გამოკეტილი ადამიანების ყოფის შემსუბუქება სურს და მზად არის მათ სამზარეულოში ქცევის ელემენტარული წესების ათვისებაში დაეხმაროს. ადამიანებს ძალიან აინტერესებთ, როგორ მოამზადონ კერძები კრეატიულად უბრალო ინგრედიენტების გამოყენებით. სამინ ნოსრატი ერთ-ერთია იმ კეთილ ადამიანებს შორის, როლებიც სხვების კეთილდღეობასა და დადებით განწყობაზე მონდომებით ზრუნავენ. ცნობილი კულინარის თქმით, მას გაუმართლა, რადგან ის დასაქმებული, იზოლირებული, დაცული და მატერიალურად უზრუნველყოფილია. სამინი თავს ვალდებულად თვლის მასთან შედარებით ნაკლებად პრივილეგირებულ ადამიანებს განსაცდელის ჟამს ემოციური მხარდაჭერა აგრძნობინოს.

ადამიანებს, რომლებიც ყოველდღიურად მუშაობდნენ, პანდემიის პირობებში გაცილებით მეტი კერძის მომზადება უხდებათ, ვიდრე ჩვეულებრივ. სამსახურში შესვენებების დროს კვება მათ სამზარეულოში ტრიალისგან მეტწილად ათავისუფლებდა. დღეს, როდესაც ოჯახის თითქმის ყველა წევრი სახლშია, იზოლაციამ უკიდურესი ფორმები მიიღო, ხოლო რესტორნებისა და კაფეების აბსოლუტური უმრავლესობა დაიხურა, ადამიანებმა სამზარეულოში ფუსფუსი დაიწყეს. სხვაგვარად სრულფასოვნად კვება შეუძლებელი გახდა. მათი გარკვეული ნაწილი კულინარიაში აბსოლუტურად გამოუცდელია, ზოგიერთი მათგანი კი კერძებს ადრეც ამზადებდა, თუმცა არა იმ ინტენსივობით, როგორც ამას დღეს აკეთებს.

სამზარეულომ არანორმალურ ცხოვრებისეულ ატმოსფეროს, რომელიც პანდემიამ შექმნა, ნორმალურობის ელფერი შესძინა. ადამიანები, რომლებიც კერძებს აქტიურად ამზადებენ, ნაკლებად ღელავენ. ისინი თავს დაცულად და უსაფრთხოდ გრძნობენ. სამზარეულოში ფუსფუსი ადამიანებს ვირუსის აფეთქებით გამოწვეულ უსიამოვნებებს დროებით ავიწყებს, რაც მათ ფსიქიკურ მდგომარეობაზე დადებითად აისახება.

პანიკამ, რომელიც მოსახლეობაში ვირუსზე სწრაფად ვრცელდება, შესაძლოა, მდგომარეობა უფრო დაამძიმოს. ადამიანები, რომლებიც კერძის მომზადებაზე არიან ორიენტირებულები, პანდემიით გამოწვეულ საფრთხეებზე ნაკლებად ფიქრობენ. ისინი ცდილობენ რეცეპტი კარგად გაიაზრონ და კულინარების მითითებები ზედმიწევნით გაითვალისწინონ, რათა შეცდომა არ დაუშვან, რაც მათ შფოთვის საშუალებას არ აძლევს. იმის ნაცვლად, რომ სიახლეებს დღეში რამდენიმეჯერ გაეცნოთ და სოციალური ქსელებით გავრცელებული შემზარავი (უმეტესად ცრუ) ინფორმაციით დაითრგუნოთ თავი, უმჯობესია, დრო სამზარეულოში ტრიალს დაუთმოთ. თუ ხელები ფქვილით დაგესვრებათ, ტელეფონს ვეღარ დაიჭერთ, რაც სოციალური ქსელების ნეგატიური ზეგავლენისგან დაგიცავთ. სამზარეულოში ფუსფუსი მედიტაციის მსგავს ფუნქციას ასრულებს. ის თქვენს კონცენტრაციას მთლიანად ერთი საქმისკენ მიმართავს, რაც განტვირთვაში გეხმარებათ.

კერძების მომზადება შფოთვისა და დეპრესიისგან გათავისუფლებისთვის ერთ-ერთი საუკეთესო საქმიანობაა. იმის ნაცვლად, რომ პანდემიაზე ფიქრით გადაიღალოთ, თქვენი ყოველდღიური რაციონის განსაზღვრაზე იზრუნეთ. ყველაფერი, რაც დღეს ჩვენ ირგვლივ ხდება, გვთრგუნავს და გვაშინებს. მართალია, ჩვენ ზედმიწევნით ვასრულებთ ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის მითითებებს, რეგულარულად ვიბანთ ხელებს, ვრჩებით სახლში და ვეხმარებით სოციალურად დაუცველ ჯგუფებს, მაგრამ ახალი ამბების გაცნობის შემდეგ მაინც უმწეობის განცდა გვეუფლება. დაინფიცირებულ ადამიანთა რიცხვი ყოველდღიურად იზრდება. ნორმალური ცხოვრების რეჟიმს თითქოს უსასრულოდ გამოვეთხოვეთ. ჩვენ წარმოდგენა არ გვაქვს, როდის მოგვეცემა შესაძლებლობა, რომ კვლავ შევხვდეთ მეგობრებს, ახლობლებს, ნათესავებს, დავესწროთ საქორწინო ცერემონიებს, ვისადილოთ საყვარელ რესტორნებში. ეს ყველაფერი კი ადამიანების უდიდეს ნაწილში ფრუსტრაციის განცდას ბადებს. უსუსურობის განცდისგან გასათავისუფლებლად, უმჯობესია, თუ რაიმე საქმით დავკავდებით და ვიგრძნობთ, რომ ჩვენს ცხოვრებაში რაღაც მაინც არის ჩვენზე დამოკიდებული. სამზარეულოში ფუსფუსი ძალაუფლების სასიამოვნო შეგრძნებას დაგიბრუნებთ. თქვენ იგრძნობთ, რომ რაღაცის შეცვლა შეგიძლიათ, რაც განტვირთვაში ძალიან დაგეხმარებათ.

სოციალური იზოლაციის პირობებში საკვების სხვებისთვის გაზიარება ან მათთვის საკუთარი გამოცდილების გადაცემა მნიშვნელოვან ძალას გმატებთ. მართალია, მეგობრებს პირადად ვერ ხვდებით, მაგრამ შეგიძლიათ, მათ სოციალურ ქსელებში ჯგუფურად გაესაუბროთ. ერთმანეთს საკუთარი გეგმები გაუზიარეთ. უთხარით თქვენს მეგობრებს, რის მომზადებას გეგმავთ სადილად. შეგიძლიათ, მათ საინტერესო რეცეპტებიც გაუზიაროთ. მეგობრებთან ხშირი კომუნიკაცია შიშის დაძლევაში ძალიან დაგეხმარებათ. კორონავირუსის პანდემიით გამოწვეული ნეგატიური შედეგების შესამსუბუქებლად ცნობილმა ფრილანსერმა ვივიან ლიმ ახალი ბლოგი შექმნა, რომელშიც ადამიანები ერთმანეთს იზოლაციის პერიოდში მათ მიერ მომზადებულ კერძებს უზიარებენ. აუცილებელი არ არის, რომ ბლოგზე ინფორმაციის განთავსებისას გამართულად წეროთ ან თქვენ მიერ მომზადებული კერძის ამსახველი მაღალი ხარისხის მქონე ფოტოები გქონდეთ, მთავარია, რომ ისიამოვნოთ და გაერთოთ.

ბევრი ადამიანი სოციალურ ქსელებში LIVE რეჟიმში ამზადებს კერძებს, პარალელურად კი მაყურებლების კითხვებს პასუხობს, რაც ადამიანებს განტვირთვის საშუალებას აძლევს. ინტერნეტში ვრცელდება ვიდეოები, რომლებშიც სამზარეულოში ფუსფუსის მოყვარული ადამიანები კერძებს მეზობლებისთვის ან სრულიად უცხო ადამიანებისთვის ამზადებენ. სოციალური დისტანცირების წესების დარღვევის თავიდან ასაცილებლად, ისინი მომზადებულ კერძს მეზობლებს სახლის კართან უტოვებენ. როგორც წესი, სამზარეულოში ტრიალის დროს კულინარებს მარტოობა უყვართ, თუმცა პანდემიის პირობებში ადამიანები ვირტუალურ სამყაროში ერთად იკრიბებიან და ცდილობენ ერთმანეთს ბედნიერება აჩუქონ. კარანტინის პირობებში მზარეულობამ სხვა დატვირთვა შეიძინა. მართალია, მეგობრები ახალი კერძის დასაგემოვნებლად ერთ მაგიდასთან ვეღარ სხდებიან, მაგრამ ისინი ერთმანეთს შთაბეჭდილებებს ძველებურად უზიარებენ, რაც თითოეულ მათგანს განტვირთვისა და დროის სასიამოვნოდ გატარების შესაძლებლობას აძლევს. 

მომზადებულია ​vox.com-ის მიხედვით
თარგმნა ია ნაროუშვილმა

შეიძლება დაინტერესდეთ

„რა თქმა უნდა, დამთავრდება ეს ყველაფერი. ამას იმიტომ ვამბობ ასე დაჯერებით და ერთადერთი იმედისმომცემი ამ სიტუაციაში ისაა, რომ“...

„რა თქმა უნდა, დამთავრდება ეს ყველაფერი. ამას იმიტომ ვამბობ ასე დაჯერებით და ერთადერთი იმედისმომცემი ამ სიტუაციაში ისაა, რომ“...

გერმანიაში მომუშავე ქართველი ექიმი იაგო ფრანგიშვილი სოციალურ ქსელში აქტუალურ თემაზე საინტერესო პოსტს აქვეყნებს. ​MomsEdu.ge გთავაზობთ მის ჩანაწერს:

„​დაახლოებით 20 ათასამდე ტესტირებულიდან ინფექცია დაუდასტურდა მაქსიმუმ 5%-ს ანუ ინფექციურობის მაჩვენებელია 5%. გერმანიაში ეს მაჩვენებელია 18,55%-ია.

მოსახლეობის დაახლოებით 30%-ს უკვე ჰქონდა კორონა, თითქმის ერთ მილიონ ადამიანს. ეს დადასტურებულად.
მიუხედავად იმისა, თუ რამდენი ათასი ახალინფიცირებულია და უახლესი მონაცემით ახალინფიცირებული 986 პაციენტია, გარდაცვალება რჩება მაღალი და განსაკუთრებით კი არასარისკო ჯგუფის და არაასაკოვნების გარდაცვალებაა მაღალი. ამ ყველაფრის მერე მიზეზის ძიება კი არა, ამაზე დისკუსიაც კი არაა.
გასული წლის აპრილიდან ვცდილობ როგორმე დაგარწმუნოთ, რომ ჯანდაცვას უნდა მართვა და ჰიგიენის შემოწმება, დიაგნოსტიკისა და მკურნალობის ანალიზი, პრობლემების აღმოჩენა და აღმოფხვრა.
ვერ იქნება ვერაფრით აცრა და მხოლოდ აცრა ყველაფრის მიზეზიც და პრობლემის გადამწყვეტი - აცრა მხოლოდ ერთი ასპექტია.
გადამწყვეტია იმათი გამოცხადება პაციენტად, ვინც მართლა პაციენტია და მერე ამ პაციენტის მოვლა.
წელიწადნახევარია ამაზე დისკუსიაც კი არაა და არამარტო ვინმე ერთი ექიმის ნათქვამის გამო კი არა, თავად აწ წარსულმა ჯანდაცვის მინისტრმა თქვა, თუ სად იყო და არის სისტემური მიზეზი და მაინც რეაქცია ნულია.
ასეული მილიონები იყრება კი არა, ილექება კლინიკების და ლაბორატორიების შემოსავალგადაუხდელ ანგარიშებზე და შედეგი სახეზეა.
რა თქმა უნდა, დამთავრდება ეს ყველაფერი. ამას იმიტომ ვამბობ ასე დაჯერებით და ერთადერთი იმედისმომცემი ამ სიტუაციაში ისაა, რომ მოსახლეობის 30% უკვე ვირუსგადატანილია და გამოჯანმრთელებულია,“ - წერს ექიმი იაგო ფრანგიშვილი.
წაიკითხეთ სრულად