„მშობლებს ასეთ რჩევას მივცემდი, რომ ვიდრე სკოლაში გაუშვებდნენ ბავშვს, შეამოწმონ ჩანთის სამხრე ქამრები,“- ფიზიკური თერაპევტი ლევან ნარეშელი

ფიზიკურმა თერაპევტმა ლევან ნარეშელმა ბავშვებში სქოლიოზის გამომწვევ ძირითად მიზეზებზე ისაუბრა და აღნიშნა, რომ სქოლიოზის მკურნალობა ცურვით, ვარჯიშით და მასაჟებით არასწორია:

„ხერხემლის დეფორმაცია ძორითადად გამოწვეულია არასწორი ფიზიოლოგიური კორსეტის, ზურგის კუნთების მოდუნებიდან გამომდინარე. ბავშვებში ხშირია მეცადინეობის დროს არასწორი პოზიციის შერჩევა, მძიმე ჩანთები. ჩანთებთან დაკავშირებით მშობლებს ასეთ რჩევას მივცემდი, რომ ვიდრე სკოლაში გაუშვებდნენ ბავშვს, შეამოწმონ ჩანთის სამხრე ქამრები. ეს ყოველთვის უნდა იყოს სიმეტრიული. შეიძლება ერთი მაღალი იყოს და მეორე დაბალი. როდესაც ერთ-ერთი არის დაბალი, ხერხემალს ცალ მხარეს აწვება ჩანთის სიმძიმე და დეფორმირებული გადაადგილდება ვიდრე სკოლაში მივა ან სკოლიდან სახლში მოვა. დიდი მნიშვნელობა აქვს სკოლაში ჯდომის მანერას. ვფიქრობ, სკოლაშიც უნდა ხდებოდეს ამის კონტროლი. რაღაც დონეზე ეს უნდა იყოს ახსნილი ბავშვებისთვის, იმისთვის, რომ თავი ავარიდოთ ხერხემლის გამრუდებებს და დეფორმაციებს.

სქოლიოზთან დაკავშირებით დღევანდელი კონსერვატიული მკურნალობის მეთოდიკა ეწინააღმდეგება მასაჟებით, ვარჯიშებით, ცურვით მკურნალობას. ეს პრაქტიკულად აკრძალულიც კია. არსებობს ხერხემლის სქოლიოზის კონსერვატიული მკურნალობის მეთოდი და ეს ერთადერთი აღიარებული მეთოდია მსოფლიოში. არ შეიძლება ფიზიოლოგიური კორსეტის, კუნთების გაძლიერება, როდესაც შიგნით ხერხემალი ჯერ კიდევ არ არის გასწორებული. პირველ რიგში უნდა მოხდეს ხერხემლის სვეტის გასწორება და შემდეგ უნდა გავაძლიეროთ ზურგის კუნთები,“- მოცემულ საკითხზე ლევან ნარეშელმა ტელეკომპანია „POSTV”-ის გადაცემაში „პოსტ ალიონი“ ისაუბრა.

წყარო:​ „პოსტ ალიონი“

შეიძლება დაინტერესდეთ

6 კულინარიული შეცდომა, რომელსაც ყველაზე გამოცდილი დიასახლისებიც უშვებენ

6 კულინარიული შეცდომა, რომელსაც ყველაზე გამოცდილი დიასახლისებიც უშვებენ

ცნობილმა პედიატრმა ევგენი კომაროვსკიმ 6 კულინარიული შეცდომა დაასახელა, რომელსაც ყველაზე გამოცდილი დიასახლისებიც კი უშვებენ.

  • პროდუქტების გასინჯვა

დიასახლისების დიდი ნაწილი პროდუქტებს სხვადასხვა მიზნით გემოს უსინჯავს. ძალიან დიდი შეცდომაა მოუმზადებელი ნახევარფაბრიკატი პროდუქტების გასინჯვა მასში მარილისა და სანელებლების შემცველობის დასადგენად. ამაზე უფრო საშიშია საკვების გასინჯვა იმ მიზნით, რომ გაიგონ, გაფუჭდა თუ არა ის. ბევრი ქალბატონი გემოს უსინჯავს ცომს, რომელიც უმ კვერცხს შეიცავს. ეს, შესაძლოა, სალმონელოზის წყაროდ იქცეს, რის გამოც, ამ მავნე ჩვევაზე უარი უნდა ვთქვათ.

  • ყველა პროდუქტის დასაჭრელად ერთი დაფის გამოყენება

უმი ხორცის დაფა სხვა პროდუქტებისთვის არ უნდა გამოიყენოთ. სამზარეულოში აუცილებლად უნდა იყოს ცალკე დაფა ხორცის, თევზის, ბოსტნეულისა და მზა პროდუქტებისთვის. უმი და მზა პროდუქტები ერთად არ უნდა დაიჭრას.

  • ფრინველის ხორცის გარეცხვა გამდინარე წყალში

ეს გავრცელებული ჩვევა ძალიან საზიანოა. კამპილობაქტერიოზის ბაქტერია თითქმის ყველა ფრინველის ნაწლავში გვხვდება. ის ადვილად კვდება მაღალი ტემპერატურის ქვეშ, როდესაც პროდუქტის სათანადო თერმული დამუშავება ხდება. ქათმის ხორცის წყლის ჭავლის ქვეშ გარეცხვის დროს, შხეფები სამზარეულოში სხვადასხვა ადგილზე ეცემა, ხვდება ხელებსა და ტანსაცმელზე, რაც ინფიცირების რისკებს ზრდის. ინფიცირების თავიდან აცილებისთვის საკმარისია ხორცის სრულფასოვანი თერმული დამუშავება.

  • კერძების გაგრილება

ჩვეულებრივ დიასახლისები ცხელ კერძებს მაცივარში არ ინახავენ, რათა მისი დაზიანება თავიდან აიცილონ. ისინი კერძს ოთახის ტემპერატურაზე 8-10 საათის განმავლობაში გასაციებლად ტოვებენ, რითაც მასში ბაქტერიების გამრავლების რისკებს ზრდიან. ამ ყოველივეს თავიდან ასარიდებლად კერძი სწრაფად უნდა გააციოთ, თუნდაც ცივ წყალში. ევგენი კომაროვსკის თქმით, 30 გრადუსამდე ტემპერატურაზე, კერძის გასაცილებლად დატოვება მაქსიმუმ 2 საათით შეიძლება, 30 გრადუსზე მაღალ ტემპერატურაზე კი მხოლოდ 1 საათით.

  • ეკონომია სარეცხ ღრუბლებსა და ტილოებზე

ევგენი კომაროვსკის თქმით, სამზარეულოს ტილოებზე მიკრობების კონცენტრაცია 100-ჯერ მაღალია ვიდრე საზოგადოებრივ ტუალეტებში. პედიატრმა ქალბატონებს ურჩია, რომ თუ ისინი ტილოებს ვერ ელევიან, ის თეფშზე დადონ და სულ ცოტა 1 წუთით მიკროტალღურ ღუმელში მოათავსონ. ამგვარად ისინი სტერილიზაციის პროცედურას ჩაატარებენ და ინფექციის პოტენციურ წყაროს გაანეიტრალებენ.

  • ხელების იშვიათად დაბანა საკვების მომზადების პროცესში

ევგენი კომაროვსკის თქმით, დიასახლისები ხშირად ვერ ხვდებიან, რამდენად მნიშვნელოვანია კერძის მომზადებისას ხელების ხშირი დაბანა. მისი თქმით, დიასახლისმა საკვების მომზადების ყველა ეტაპის დაწყებისა და დასრულების შემდეგ ხელი აუცილებლად უნდა დაიბანოს.

წყარო: ​komarovskiy.info 

წაიკითხეთ სრულად