Baby Bag

„მე გასწავლით ძალიან გემრიელი, მძიმე, სველი, ბევრი ქიშმიშით, არომატული პასკის მომზადებას,“- თათია თექთურმანიძე

„მე გასწავლით ძალიან გემრიელი, მძიმე, სველი, ბევრი ქიშმიშით, არომატული პასკის მომზადებას,“- თათია თექთურმანიძე

პროექტ „მასტერშეფის“ მონაწილემ, მოდელმა თათია თექთურმანიძემ სოციალურ ქსელში გამომწერებს პასკის მომზადების საკუთარი რეცეპტი გააცნო:

„მე გასწავლით ძალიან გემრიელი, მძიმე, სველი, ბევრი ქიშმიშით, არომატული პასკის მომზადებას, რომელიც ამავდროულად ძალიან მარტივად მოსამზადებელია. დარწმუნებული ვარ, ბევრ თქვენგანს შეუყვარდება ეს რეცეპტი. ამისთვის ჩვენ დაგვჭირდება: 500 გრამი გაცრილი ფქვილი, ქიშმიში გემოვნების მიხედვით, 250 გრამი შაქარი, 5 ცალი კვერცხის გული, 150 გრამი გამდნარი კარაქი, 40 გრამი ნედლი საფუარი, 20 გრამ ზეთში გახსნილი სუნელები, 300 მილილიტრი რძე.

რძეში ჩავყაროთ 3 სუფრის კოვზი ფქვილი. კარგად გადავურიოთ და მოცემული მასა მოვათავსოთ დაბალ ცეცხლზე. ვურიოთ მუდმივად, მანამ, სანამ მასა არ შესქელდება. ქვაბიდან მასა გადავიტანოთ მიქსერში. გავაგრილოთ და როდესაც სასიამოვნოდ თბილი გახდება, მხოლოდ შემდგომ დავუმატოთ საფუარი. შემდეგ ეტაპობრივად დავუმატოთ შაქარი, კვერცხის გული, გამდნარი კარაქის მხოლოდ ნახევარი, 1 ჩაის კოვზი მარილი, ვანილი და 20 გრამ ზეთში გახსნილი სუნელები. ყველაფერი კარგად გადავურიოთ. ყველა ინგრედიენტის არევის შემდეგ, ეტაპობრივად ვამატებთ ფქვილს და თან ვურევთ. ცომი რომ გამზადდება, გადმოვიტანოთ სამუშაო მაგიდაზე. სამუშაო მაგიდას უნდა წავუსვათ ზეთი. გადმოვიტანოთ ცომი. ხელებზეც წავისვათ ზეთი და დავიწყოთ ცომის მოზელვა. თავიდან ცომი ცოტა მიგეწეპებათ ხელებზე, მაგრამ არაუშავს, ასეც უნდა იყოს. გამდნარი კარაქი, რომელიც ბოლომდე არ გამოვიყენეთ, უნდა შევაზილოთ ცომს. მზა ცომი არის ელასტიური, აღარ ეწეპება ხელს. ცომი უნდა მოვათავსოთ ჯამში იმისთვის, რომ კარგად ამოვიდეს, გადიდდეს ორჯერ ან სამჯერ.

ცომს ცელოფანი გადავაკრათ და მოვათავსოთ 40 გრადუსამდე გამთბარ ღუმელში. სამსაათ-ნახევარში ცომი სამჯერ გადიდდება. ხელი კვლავ დავისველოთ ზეთში. ჯამში კარგად მოვურიოთ ცომს. ჩავყაროთ ცომში ქიშმიში. ვაკრავთ ცომს ცელოფანს და ისევ ვდგამთ თბილ ღუმელში, მანამ სანამ ისევ ორჯერ არ გადიდდება. გადაზელილი ცომი ბევრად სწრაფად ამოვა და დასჭირდება მხოლოდ 2 საათი. ცომი გადავიტანოთ ფორმებში და მოვათავსოთ თბილ ღუმელში. ერთ საათში ცომი ამოვა და მზად არის გამოსაცხობად. 170 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში სულ რაღაც 35 წუთში გამოცხვება ულამაზესი პასკა. გამოცხობის წინ პასკას გადაუსვით კვერცხის გულისა და არაჟნის ნაზავი, რომ პრიალა ზედაპირი ჰქონდეს. თუ გინდათ, რომ მიიღოთ ასეთი პასკა, არ უნდა იჩქაროთ. დააცადეთ პასკას სამჯერ ამოსვლა."

წყარო: ​tatia_teqturmanidze

შეიძლება დაინტერესდეთ

„თუ ბავშვს რცხვენია, სირცხვილზე ნუ ვამახვილებთ ყურადღებას, გავამახვილოთ ყურადღება შიშზე,“ - მზიკო დალაქიშვილი

„თუ ბავშვს რცხვენია, სირცხვილზე ნუ ვამახვილებთ ყურადღებას, გავამახვილოთ ყურადღება შიშზე,“ - მზიკო დალაქიშვილი

ფსიქოთერაპევტმა მზიკო დალაქიშვილმა მორცხვ ბავშვთან ურთიერთობის სტრატეგიებზე ისაუბრა. მან აღნიშნა, რომ ზოგჯერ ბავშვი მორცხვი სულაც არ არის და მისი ქცევა ტემპერამენტითაა განპირობებული:

„გავმიჯნავდი ბავშვის ტემპერამენტს და სიმორცხვეს, რომელიც შეიძლება ჩაითვალოს პრობლემად, რომელიც შემდგომ პრობლემებს იწვევს. ერთი და იგივე ქცევის უკან სხვადასხვა რაღაც იმალება. შეიძლება იყოს ბავშვი, რომელიც ძალიან მოკრძალებულად ზის, არ იყოს აქტიური, შეიძლება ცოტათი დაძაბული ღიმილით მოგვეჩვენოს. თუ ადამიანი არ წუხდება ამით და უბრალოდ ნაზია, მისი ტემპერამენტია ასეთი, რომ მოსწონს წყნარად თავისთვის ყოფნა, რაღაცების აღმოჩენა, დაკვირვება, ამაზე დაწერა, ამ საკითხზე დედასთან საუბარი, ეს არის მისი ბუნებრივი მდგომარეობა.“

​მზიკო დალაქიშვილმა აღნიშნა, რომ ბავშვი მორცხვი არ არის, თუ მას უინიციატივობა და პასიურობა თავას არ აწუხებს:

„თუ ადამიანს უნდა მეტი კონტაქტი, მაგრამ ვერ ახერხებს, თუ ადამიანს უნდა გაკვეთილი მოყვეს, მაგრამ ვერ ყვება, ეს არის პრობლემა. პირველ შემთხვევაში არის ბავშვი, რომელსაც მასწავლებელი თუ შეეკითხება გაკვეთილს, ის მოყვება გაკვეთილს, მაგრამ ​არ გამოირჩევა აქტიურობით. ხშირად მშობლები მოდიან ჩივილით, რომ ბავშვი არასდროს არ არის ინიციატორი. ასეთ შემთხვევაში ხშირად აღმოვაჩენთ ხოლმე, რომ ბავშვი აბსოლუტურად ჯანმრთელია. მას მისი ტემპერამენტი არ აძლევს ამის საშუალებას. მას აქვს კარგი პასუხისმგებლობა, ის იცნობს თავის თავს და იქცევა მისი თავიდან გამომდინარე. მისთვის კომფორტულია ასეთი საქციელი. მან რომ სხვანაირი ქმედება განახორციელოს, უკვე მაშინ შეიძლება იყოს დისონანსი.“

მზიკო დალაქიშვილის თქმით, მშობელმა მსგავსი ტემპერამენტის მქონე ბავშვზე ზეწოლა არ უნდა მოახდინოს და მისი შეცვლა არ უნდა სცადოს:

„ასეთმა ქცევამ ეს ბავშვი, შესაძლოა, გახადოს ნამდვილად მორცხვი. ​თუ ადამიანს არ მიეცი საშუალება იყოს ის, ვინც არის, თუ მუდმივად აწვდი შეტყობინებას საკუთარ თავზე, რომ სხვანაირად უნდა იყო და ასე რატომ ხარ, ბავშვს თავისი თავი აღარ მოსწონს. ის ფიქრობს, რომ ისეთი არაა, როგორიც უნდა იყოს, თვალებში აღარ უყურებს ადამიანებს. აქ არ უნდა დავუშვათ შეცდომა.“

„როდესაც სიმორცხვე ხდება შემაწუხებელი, ვცდილობთ, რომ ბავშვს საკუთარი თავი დავანახოთ. ბავშვი საკუთარ თავს გრძნობს და ხედავს, მხოლოდ გარემოსთან ურთიერთობაში. ბავშვმა რომ საკუთარი თავი იგრძნოს, ჩვენთან ურთიერთობაში არც ჩვენზე დაბლა არ უნდა გრძნობდეს თავს, არც ის უნდა იგრძნოს, რომ თვითონ არის ყველაფერი. ​უნდა ვისწავლოთ ბავშვის დანახვა და მოსმენა. ერთი ბავშვი ხატვის დროს გრძნობს თავის თავს, მეორე ბავშვი - ცეკვის დროს. სანამ ბავშვს გარემოს შევურჩევთ, მისი უნდა გვესმოდეს. არ უნდა მოგვივიდეს ზედმეტი ჩარევა, მანამ, სანამ არ გავიგებთ რითია ჩვენი შვილი დაინტერესებული. სიმორცხვეს ყოველთვის უკან უდგას ძლიერი ემოცია, როგორიც არის შიში. თუ ბავშვს რცხვენია, სირცხვილზე ნუ ვამახვილებთ ყურადღებას, გავამახვილოთ ყურადღება შიშზე, რომელიც მას აბრკოლებს. გამხნევება სჭირდება ამ დროს ბავშვს. „რატომ ხარ მორცხვი?“ - არა! შევქმნათ ამინდი, რომ გამხნევდეს,“ - აღნიშნული საკითხის შესახებ მზიკო დალაქიშვილმა ტელეკომპანია „იმედის“ გადაცემაში „იმედის დღე“ ისაუბრა.

წყარო:​ „იმედის დღე“


წაიკითხეთ სრულად